torsdag, juli 07, 2011

Serierecension 2: Owly "The way home & The bittersweet summer"

Personligen är jag väldigt svag för ordlösa serier. Då krävs det mer från skaparen att använda sig av bildspråket maximalt. Jag är även svag för ugglor, denna fantastiska varelse som har symboliserat klokhet genom tiderna. Dessutom är de ascoola.
Visst var det väl då tur att jag hittade serien Owly vid ett av borden på SPX, som är ordlös och handlar om en trevlig och känslosam uggla och hans vänner? Vid bordet fanns en hel uppsjö med olika serier om Owly. Min budget va
r dock begränsad, så det fick räcka med första volymen.

Owly "The way home & The bittersweet summer"

Andy Runton har gjort en serie som kan läsas av alla människor, i alla åldrar och bli förstådd, även mycket omtyckt. Karaktären Owly är omtänksam och älskar sina vänner han får genom serien men trots han är en uggla... så kan han inte flyga. Vi får se om han lär sig det i volym 3 Flying lessons!
Serien är som sagt, ordlös. Istället använder sig Andy av symboler och jobbar mycket känslor, uttryck och kroppsspråk. Detta har gjort karaktärerna mycket levande och man känner med dom när de är glada, ledsna ect. Andys tuchlinjer är dock en aningen darriga på många ställen i början av serien men hans teknik utvecklas mer mot slutet. Owlys bästa vän är en liten mask. Detta är mycket fiffigt gjort för att visa Owlys egenskaper som en vänlig uggla (när ugglor i verkligheten skulle ha ätit den stackars masken). Själv blev jag väldigt känslosam när Owly hade blivit vän med två stycken kolibrier och hösten och vintern närmade sig. Hur skulle en förtvivlad Owly kunna hjälpa kolibrierna hålla värmen?
Jag kan rekommendera Owly till alla uggleälskare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar